Next refresh in seconds

srijeda, 28. prosinca 2016.

Novogodišnja trpeza: 4 recepata za najukusniji desert

Nova godina i Božić su tradicionalno vreme okupljanja i druženja s porodicom i prijateljima.
A centralni deo okupljanja čini upravo praznična trpeza na kojoj se mogu naći najrazličitije đakonije.
Znamo da svi najviše uživaju u desertu.
Izbor može da bude raznolik, od bogatih voćnih salata, preko sitnih kolača, slatkih pita, pa sve do veličanstvenih torti.
Pogledajte nekoliko recepata za torte i kolače koji će oduševiti sve ukućane za vreme novogodišnjih praznika.




Brza keks torta
Sastojci:
500g četvrtastog keksa
4 žumanceta
6 kašika šećera
4 kašike brašna
0,5 l mleka + mleko za umakanje keksa
1 vanilin šećer
kašika maslaca
Priprema:
Pola litre mleka, 4 kašike šećera i maslac staviti da provri. Žumanca izmešati sa 2 kašike šećera, brašnom i malo mleka (tek da se napravi masa koju možete sipati). U vrelo mleko polako sipati masu sa žumancima, stalno mešajući. Kuvati oko 2 minuta. Ostaviti da se ohladi. Keks umakati u toplo mleko i slagati na tacnu. Filovati ohlađenim filom i odozgo staviti još jedan red keksa. Po želji možete ukrasiti šlagom ili šamom od preostalih belanaca.


Čokoladna torta
Sastojci:
125 ml mleka
500 g čokolade za kuvanje
250 g omekšalog putera
250 g šećera
4 jaja
100 g gustina
250 g keksa
3 kašike kakaa u prahu
1 kesica praška za pecivo
600 ml slatke pavlake
6 kašika ruma
Priprema:
Rernu zagrejte na 175 °C. Mleko stavite na vatru da se polako zagreje. Naseckajte 100 g čokolade pa je rastopite umleku i ostavite da se smesa prohladi. Penasto umutite puter i šećer, pa naizmenično sa 50 g gustina, umešajte jedno po jedno jaje. Izmešajte zasebno ostatak gustina, keksa, kašiku kakaa i prašak za pecivo pa tu smesu umešajte zajedno sa prohlađenim čokoladnim mlekom.  Testo izlijte u namašćeni kalup (ø 26cm), pecite u rerni 30 minuta pa izvadite da se ohladi. Zagrejte slatku pavlaku pa je sklonite sa vatre. Krupno naseckajte preostalih 400 g čokolade i mešajući je rastopite u pavlaci. Izlijte smesu u posudu za mućenje i ostavite 2 sata u frižideru. Čokoladno testo presecite na 3 kore pa ih poprskajte rumom. Ohlađenu čokoladnu smesu mešajte minut. Nafilujte kore i ukrasite tortu po želji. Mi predlažemo čokoladnu glazuru.


Kremasta torta sa piškotama gotova za 10 minuta
Sastojci:
5 kiselih pavlaka
2 velike kutije piškota
10 kašika šećera
2 kašike meda
1 kesica vanilin-šećera
malo ruma
500 g voća (jagoda, malina, kivija, višanja)
šlag
Priprema:
Poređajte piškote u dublji posudu (plastičnu kutiju) pa poređajte piškote. Na njih poređajte voće. Umutite kašikom pavlaku, med, vanilin-šećer i šećer, pa ovim kremom prelijte voće. U pavlaku, ako želite da krem bude čvršći, dodajte istopljeni žele. Ohladite 2-3 sata kolač u frižideru, pa ga prekrijte umućenim šlagom, pa ukrasite voćem, listićima badema ili rendanom čokoladom.


Španski vetar
Sastojci:
Za kore: 
8 belanaca 
500 g šećera 
2 kašike sirćeta
100 g seckanih oraha

Za fil: 
8 žumanaca 
200 g šećera 
5 kašika brašna 
½ l mleka 
250 g margarina 
100 g mlevenih oraha 
100 g seckanih oraha 

Za ukrašavanje: 
100 g listića badema
Priprema:
Umutiti 4 belanca sa 250 g šećera i 1 kašikom sirćeta. Dodati 50 g seckanih oraha i promešati. Masu staviti u pleh postavljen pek papirom i sušiti jedan i po sat na 100 stepeni. Napraviti još jednu ovakvu koru. Umutiti žumanca sa šećerom. Dodati brašno i kuvati u mleku. Kad se fil skuva i ohladi, dodati jedan penasto umućen margarin i mlevene i seckane orahe.  Filovati prvu koru polovinom fila, staviti drugu koru i završiti filom. Posuti je listićima badema i nežno utapkati da se sjedine sa filom. Tortu posuti prah šećerom.







0 komentari