Next refresh in seconds

srijeda, 28. prosinca 2016.

Novogodišnji venac


Sastojci: Količina:
• Za testo :
• mleko 200 ml
• kisela voda 150 ml
• jaje 1
• kvasac 1/2 kockic
• šećer 1 kašičica
• so 2 kašičice
• ulje 50 ml
• brašno po potrebi
• Za nadev :
• kisela pavlaka sa ukusom pečur 1 čaša
• salama 150 gr
• kačkavalj 150 gr
• šampinjoni 5 veća
• kiseli krastavčići 3 manja
• kešap 7 kašika
• Za premaz :
• margarin 75 gr
• žumance 1
• Za posipanje :
• susam 2 kašike
• kukuruzni griz 2 kašike
• srebrne šljokice po želji

Uputstvo za pripremu:
U mlako mleko razmutiti kvasac i šećer i ostaviti oko 5 minuta na toplom da nadođe.U vanglicu izruciti mleko sa kvascem,dodati kiselu vodu,jaje,ulje i so pa postepeno dodavajući brašno umesite glatko testo.Testo pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom da narasta oko 30 minuta.Naraslo testo premesite i podelite na dve veće i jednu manju lopticu. Salamu,kačkavalj i krastavčiće narendajte a šampinjone iseckajte na tanke listiće.Razmekšsli margarin umutite sa žumancetom. Okruglu tepsiju obložite pek papirom.Jednu veću lopticu razvucite oklagijom i stavite u tepsiju.Obode kore premažite kiselom pavlakom sa ukusom pečuraka,pospite narendanom salamom,kačkavaljem,krastavčićima i šampinjonima pa mestimično pospite kečapom ostavivši središnji deo prazan.Središnji deo premažite polovinom umućenog margarina sa žumancetom.Razvucite drugu veću lopticu u okruglu koru i stavite preko prve kore u tepsiju.Krajeve druge kore podvucite ispod krajeva prve,zatim odredite centar kruga i nožem secite linije od centra do dela gde počinje nadev tako da dobijete 6 trouglova.Celu pogaču premažite margarinom i žumancetom pa svaki trougao izvrnite spolja i vrh podvucite uz obod tepsije tako da formirate venac.Svaki trougao premažite marganinom i žumancetom te pospite susamom i kukuruznim grizom.Malu lopticu tanko razvucite modlicom u obliku pahulje vadite pahuljice veće i manje i ređajte preko trouglova i u prostor između.Svaku pahuljicu premažite vodom i pospite srebrnim šljokocama.Venac pecite na 200 C 40 minuta.

Napomena:
Ovako pripremljen venac će oduševiti vašu porodicu i goste u novogodišnjoj noći ako u sredinu stavite sveću i lepo aranžirate sto novogodišnjim ukrasima.Uživajte u praznicima!


0 komentari